tiistai 13. maaliskuuta 2018

8. luokan lukudiplomi

Hyvä julkaista näin yhdeksännen luokan puolivälin jälkeen.

***

Tehtävä 1. Käärmeenlumooja (Annukka Salama). Fantasia- ja tieteiskirjallisuus.

Muhoksella 26.5.2017
Hei Unna!

Onko oravalla mielestäsi hyviä ominaisuuksia? Koetko hyötyä siitä, että voimaeläimesi on orava? Olisitko mieluummin joku toinen eläin tai pelkkä ihminen? Mielestäni olisi kivaa olla joku viisas ja erittäin rohkea eläin. Paljonko mielestäsi käytökseesi vaikuttaa orava sisälläsi, vai pystytkö hallitsemaan itseäsi ilman eläinvaistoja?

Mitä ajattelet Rufuksesta? Tietenkin olet täysin rakastunut, mutta millainen ihminen hän on mielestäsi sisimmässään? Onko Ronni mielestäsi vieläkin pelottava? Menetkö mielelläsi kouluun Jonnen kanssa vai haluaisitko jättää koko tapahtuman välistä?

Tuletko toimeen ihmisten kanssa? Miten suhtaudut nyt poikiin, jotka kuvasivat skeittaustasi? Ovatko vanhempasi millaisia ihmisiä? Kohtelevatko he sinua liian tiukasti? Hankitko joskus lapsia, kun kerran pidät siskosi lapsista? Miten ihmiset yleensä suhtautuvat sinuun, kun säikyt helposti?

Terveisin Elina

***

Tehtävä 3. Liisan seikkailut ihmemaassa (Lewis Carroll). Kirja ja elokuva

Hei Lewis Carroll

Mistä keksit idean jäniksestä kellon kanssa, joka menee jäniksen koloon, joka päätyy outoon maailmaan? Ja miksi siellä on ruokia, jotka saavat ihmisen muuttamaan kokoa? Ja miksi ne ovat esimerkiksi sieniä? Luin nimittäin juuri kirjan, jossa sieniä käytettiin huumeina. Koko Liisa ihmemaassakin on vaikeasti ymmärrettävä kirja. En voinut ajatella noita sieniä muina kuin huumeina, jotka huumasivat Liisan ajattelemaan itseään isona tai pienenä. Tai oikeastaan koko paikan.

Miten olet kirjoittanut kirjan? Millaista on elää 1800-luvulla? Millaista on toimia opettajana/professorina (tai jotain…) sen ajan kouluissa?

Tuntuuko hienolta, kun kirjastasi on tehty elokuva? Pidän siitä elokuvasta, varsinkin hullusta hatuntekijästä.

Millainen on alkuperäinen tarina? Olen lukenut kaksi versiota kirjastasi ja mielestäni ne poikkeavat erittäin paljon toisistaan. Olen hämmentynyt. Varsinkin, kun katsoin elokuvan ennen kirjoja. Niissä oli niin erilaiset tarinat. Tai ehkä en vain oikeasti jaksanut pysyä mukana tarinassa. Kirjoitustyyli oli hieman vanhahkoa ja tarina hyppi paikasta toiseen. Kuka nyt ei hämmentyisi puhuvista korteista (joista yksi huutaa: “Pää poikki!”).

Minua hieman ärsyttää, kun tarina olikin unta. Tuollaiset loput ovat aina ärsyttäviä. Mutta miksi emme saaneet tietää lisää Liisan siskosta ja perheestä?

Elina

***

Tehtävä 10. Musta kuin eebenpuu (Salla Simukka. Fantasia- ja tieteiskirjallisuus.

LYHYT KIRJA-ARVOSTELU NUORISOLEHTEEN

Koukuttavan Lumikki-trilogian kolmas osa.

Lumikki on saanut Varjon, joka vakoilee häntä. Varjo uhkailee ja seuraa häntä. Eikä Lumikki tiedä, miten pääsisi hänestä eroon tai kuka hän on. Varjo laittaa hänet tekemään asioita yöllä. Juoksemaan ympäri kaupunkia. Muuten näytelmästä tulee verinen.

Lumikki on rakastunut. Nyt hänellä onkin kaksi poikaa, jotka kilpailevat huomiosta. Paitsi ettei toinen tiedä toisesta. Entinen rakastettu on nimittäin palannut ja piirittää Lumikkia, vaikka jättikin hänet vuosi sitten.

Näytelmä. Lumikki suostui Lumikiksi Lumikki-näytelmään, josta voi tulla kaaos Varjon paljastamien perhesalaisuuksien takia. Lumikin sisko. Kuka hän on? Missä hän on? Miksi Lumikki ei muista häntä, tai vanhemmat eivät koskaan puhu hänestä?

Trilogian kolmas osa poikkeaa kahdesta aiemmasta osasta täysin. Tätä ei tainnutkaan kukaan arvata tulevaksi. Kirjassa on tiivis tunnelma, joka sähköistyy loppua kohden. Varjo uhkailee Lumikkia, ja Lumikki pelkää. Hän muistaa asioita siskostan Varjon avulla, mikä on huolestuttavaa. Miten Varjo tietää Lumikista niin paljon asioita, joita hän ei itsekään tiennyt?

Romanttiset kuviot ovat mutkistuneet. Kaikki tuntui hyvältä Sampsan kanssa, kunnes Liekki palasi kuvioihin. Liekki jätti Lumikin, koska oli epävarma tilanteestaan, vaikka kaatoikin sen Lumikin viaksi. Ja Lumikki on tietenkin yhä kiinnostunut ja rakastunut Liekkiin mutta ei halua jättää Sampsaa.

Varjon näkökulmat olivat mielenkiintoisia. Tykkäsin myös Lumikin vanhoista muistoista, joita Lumikki ei ollut aiemmin muistanut. Kirja eteni erittäin nopeaa, ja luin sen helposti kännykällä ja yllätyin, kun loppu tuli vastaan äkkiä. Tätähän voi pitää kärsimätön lukija hyvänä, mutta itse hieman petyin.

Olisin halunnut kuulla myös vielä enemmän vanhoista hahmoista vaikka ymmärrän toisaalta miksi ei kerrottu.

Mielestäni tämä kuitenkin jatkoi hyvin sarjaa. Lumikkimainen kirja. Kuitenkin kaikki tapahtumat onnistuvat tulemaan puun takaa, koska niitä ei ikinä odota. Toisaalta ihan kiva, mutta vie hieman uskottavuutta tapahtumilta. Eiköhän tällekin sarjalle ole oma faniklubinsa.

⅗. Keskiverto

***

Tehtävä 5. Ennen kuin kuolen (Jenny Downham). Nuortenkirjallisuus

TESSAN MONOLOGI

Äiti lähti, kun olin pieni. Hän jätti minut, isän ja pikkuveljeni Calin yksinään. En oikein tiedä miksi hän teki niin. Luultavasti hän lähti toisen miehen perään ja päätyi reissaamaan ympäri maailmaa. Hän lähetteli meille postikortteja eri maista. Hänellä ei varmaan ollut minkäänlaista kiinnostusta tulla takaisin.

Minulle ilmestyi ensin mustelma. Lopulta se todettiin leukemiaksi. Äiti ei palannut heti, mutta myöhemmin kyllä.

Minä kuolen. Sitä ennen minulla on lista asioista, joita haluan tehdä. Haluan kokeilla huumeita ja rikkoa lakia ja olla epäkohtelias. Tulla kuuluisaksi ja sanoa aina kyllä. En halua kuolla neitsyenä tai kokematta rakkautta. Haluan äidin ja isän yhteen. Haluan nähdä parhaan ystäväni vauvan. Matkustaa maailman ympäri.

Lähes kaikki sain tehtyä, mutta en kuitenkaan kaikkea. Äiti ja isä eivät ole yhdessä, mutta ehkä he onnistuvat siinä Calin takia. Olin liian sairas matkustamaan maailman ympäri, vaikka olisin halunnutkin. En tule koskaan näkemään parhaan ystäväni vauvaa. Yritin kyllä sinnitellä, mutta se tuntui mahdottomalle. Se on mahdotonta.

En halua kuolla. En muista kunnolla aikaa, jolloin kävin koulussa ja elin normaalia elämää. En muista muita ystäviäni. Vale. Ei minulla koskaan ollut muita ystäviä.

Toivon, että isä pitää huolta Calista. Toivon, että Cal ei koskaan sairastu. Toivon, että äiti ei hylkää Calia ja isää uudestaan.

Toivon, että en kuolisi. Mutta se on lähellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti tähän tekstiin ja kerro mielipiteesi.

Jos haluat kommentoida anonyyminä tai toiselta tililtä, klikkaa "Kommentti nimellä" oikeaa puolta ja valitse tili. Jos painat nimetöntä, kommentoit ilman tietoja itsestäsi.