sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Holly Black, Cassandra Clare: Pronssiavain (Magisterium #3) (KOULUUN)

Sisältää pieniä paljastuksia. Kaiken tärkeän jätin pois. Jos et kuitenkaan halua tietää mitään, kannattaa skipata tämä teksti. Isoja paljastuksia edellisistä osista. 

"Magisteriumin taikakoulussa opetellaan käyttämään taikuutta järjestyksen luomiseksi kaoottiseen maailmaan. Mutta nyt kaaos iskee takaisin ja yksi oppilaista kuolee.

Call ystävineen ryhtyy jahtaamaan tappajaa ja saa pian huomata olevansa itse hengenvaarassa."

Minä aloitin tämän kirjan varmaan kolme kertaa englanniksi ja kerran suomeksi, enkä vain jaksanut alkaa lukemaan. Niinpä huomasin tilaisuuteni koittaneen, kun piti lukea kouluun kirja. Viimeisenä iltana lainasin tämän e-kirjana, kun hiki hatussa mietin, mitä ihmettä keksisin. Tämän takia englannin tehtäväni myöhästyi. Joka tapauksessa. Seuraavissa lauseissa on mukana aina jonkin verran johdattelua aiheeseen, mutta olen itse jatkanut johdattelun lausetta. (Tyyliin Hän on ulkonäöltään...) Tämä on muuten jo Magisteriumin kolmas osa! Varasin neljännen osan juuri ja odottelen sen tuloa.

Kansikuva tuo mieleeni henkilöt, jotka taistelevat hirviöitä vastaan. Ilmiselvästi fantasiaa. Kirjan aihe on yhden oppilaas murhaajan, Callin tappoa yrittävän ja vakoojan kiinniottaminen. Tapahtuma-aika on nykyaika. Tärkeimpiä tapahtumapaikkoja ovat Collegium, Magisterium ja Magisteriumin läheinen metsä.

Päähenkilö on Callum Hunt eli Call. En muista ollenkaan hänen ulkonäköään ja väitän, että sitä ei ole mainittu tässä kirjassa. Luonteeltaan hän on uhrautuvainen, reilu, ystävällinen ja surullinen. Hän tuntee syyllisyyttä. Sen huomasi siitä, että hän jatkuvasti tuntuu ajattelevan ansaitsevansa kaiken pajan, joka tapahtui. Hän aina puolustaa ystäviään ja syöksyy vaaraan.

Tärkeimpiä sivuhenkilöitä ovat Tamara, Jasper ja Aaron. Celia on myös mukana. Sivuhenkilöistä pidin eniten Aaronista, koska hän yritti aina pelastaa Callin ja oli mukava hänelle. Hänellä on paljon voimaa mutta ei käyttäydy niin. Vähiten pidin Jasperista, koska hän meni treffeille Celian kanssa, vaikka tiesi Callin olevan ihastunut häneen. Toisaalta samasta syystä en pidä Celiastakaan.

Valitsin tämän kirjan luettavaksi, koska olen lukenut kaksi edellistä sarjan osaa ja pidin niistä. Minun on pitänyt lukea kirja jo kauan. Olin lainannut sen varmaan kymmenen kertaa.

Mielestäni hauskin kohta on, kun Jasper pyytää Celiaa ulos. Vaikka ärsyttää, silti sen on pakko tapahtua. Jasperin ja Callin suunnitelma ei oikein onnistunut. Jännittävintä kirjassa on takaa-ajo. Callia ahdistellaan monesta suunnasta. Häntä yritettiin tappaa, mutta hän ei voinut hakea apua, koska oli vihollinen. Surullisinta kirjassa on, kun  Call luulee Aaronin vainoavan häntä. Hänen on pakko epäillä, mutta Aaron on kuitenkin Callin paras ystävä.

En oikein ymmärtänyt elementaaleja. Miksi osa on liskoja ja osa ihmisiä? Miten ne voivat nähdä tulevaisuuteen? Ovatko ne hyviä vai pahoja? Kuinka paljon vaaditaan elementaaliksi muuttumiseen?

Kirjaa lukiessani aloin ajatella kuinka paljon kasvatus, ympäristö ja kokemukset vaikuttavat ihmiseen. Call on hyvä ihminen mutta hän on kuitenkin uudelleen syntynyt Kuoleman vihollinen eli pahis. Kirjan teema tai opetus mielestäni on, että jokainen voi olla hyvä tai paha. Elementaalit ajattelevat olevansa hyviä mutta he eivät vain osaa kontrolloida itseään. (Tulee mieleen narkkarit.) Call on hyvä ja paha. Hyvätkin henkilöt voivat yrittää päästä tavoitteisiinsa pahan avulla. Paha ei välttämättä ole paha kuin muille kuin hyviksille.

Parasta kirjassa mielestäni oli taistelu hyvän ja pahan välillä ja sen moniulotteisuus. Tarinalla on hyvä merkitys, jos sitä jaksaa miettiä. Pidin pienestä nopeatempoisuudesta ja kuvailusta. Olisin varmaan iso fani, jos olisin nuorempi. Jotenkin juoni on jo melko perinteinen mutta siinä on silti uusia puolia. Hahmot ovat keskenään erilaisia.

Kirjassa minua harmitti tapahtumien vähyys. Kirjakohtainen juoni oli vähän tylsähkö ja tuntui lähinnä alustavan seuraavaa kirjaa, jonka on siis syytä olla hyvä. Juoni toistaa hieman ensimmäistä kirjaa, vaikka sitä on yritetty muokata. Pahis on melko ilmiselvä. Olisin toivonut hieman enemmän panostusta tähän kirjaan. Huononi edellisiin verrattuna.

4/5

Kirjailija: Holly Black ja Cassandra Clare
Suomentanut: Inka Parpora
Sarja: Magisterium
Julkaistu: 2017
Kustantaja: Otava
Sivuja: 236
ISBN13: 9789511308614

Alkuperäinen nimi: The Bronze Key
Julkaistu: 2016
Kustantaja: Turtleback Books
Sivuja: 256
ISBN13: 9780606401456

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti tähän tekstiin ja kerro mielipiteesi.

Jos haluat kommentoida anonyyminä tai toiselta tililtä, klikkaa "Kommentti nimellä" oikeaa puolta ja valitse tili. Jos painat nimetöntä, kommentoit ilman tietoja itsestäsi.